La cultura i l'art religiosos signifiquen una part essencial de l'extraordinari patrimoni del nostre país, alhora que esdevenen testimonis clars de la realitat històrica, social, material, espiritual i estètica del nostre passat i de la nostra identitat. Les assignatures estan adreçades sobretot a persones amb inquietud humanística i artística, i a totes aquelles que estiguin interessades en conèixer la riquesa cultural catalana, amb especial dedicació al territori pertanyent a la diòcesi de Vic, fonamentalment les comarques d'Osona, Bages, Ripollès i Anoia.

Fulletó informatiu; Curs de cultura i art cristians a la nostra terra

El curs s'insereix dins el marc del segon cicle d'estudis universitaris en Ciències Religioses, en el període del segon quadrimestre, de febrer a juny. Cada assignatura té la durada d'una hora i mitja per setmana, i rep l'obtenció de 4 ECTS. En finalitzar el curs, que tindrà continuïtat altres anys, es rebrà la certificació corresponent.

Les assignatures són:

Arqueologia cristiana

L'Arqueologia cristiana permet conèixer quina fou la cultura material dels primers cristians: com eren els seus llocs de culte, els baptisteris, els enterraments... i com es començà a estudiar aquest període apassionant en la història del Cristianisme.

Pensament medieval I

L'estudi dels autors medievals, que amb la llanterna del pensament antic il.luminaren problemes cristians, contribueix a percebre la vivesa del dogma, el dinamisme contemplatiu que reposa sota la lletra.

Arxius i fonts documentals 

L'arxiu diocesà de Vic ens permet endinsar-nos en la història de la nostra cultura. Entre altres joies, veurem un pergamí documental de l'any 872 o un pergamí literari del darrer quart del segle VIII. La informació i la documentació dels arxius i fons antics que es conserven són un reflex de la vida i l'activitat de l'Església i de la nostra societat.

Mn. Jacint Verdaguer: èpica, religió i enyorança

Comprendrem l'abast real d'un poeta tan complex, sovint encasellat en un sol aspecte, ja sigui el devot, el patriòtic o el de les tribulacions que va viure. Descobrirem el seu veritable geni poètic i el que representa, dins la Renaixença, com a creador de català literari.

Cant Litúrgic

La música i sobretot el cant són part integrant de la litúrgia. Expressen de manera bella la fe de l'Església. Farem un recorregut en la història de la música i el cant litúrgics. Els principals actors: poetes, compositors, directors de cors, corals, cantors, salmistes, organistes, altres instrumentistes, enregistraments.

 

 

 


Segueix l’actualitat de l’Institut
en imatges al facebook